Ce este CRI?

Ce este CRI?
Dacă ați cumpărat vreodată produse cu LED, este posibil să fi întâlnit termenul „CRI” sau „Index de redare a culorilor”. Știind ce este CRI și cât de important este, vă va ajuta să luați o decizie mai bună și informată atunci când cumpărați lumini LED. Aici, vom trece prin toate aspectele legate de CRI, în termeni simpli, așa că înainte veți ști ce înseamnă și cât de important este pentru dvs.

Ce înseamnă redarea culorilor?

Să începem prin a vă spune despre redarea culorilor înainte de a vorbi despre index. Redarea culorilor denotă capacitatea ochilor de a diferenția între culori. Această abilitate este afectată de mulți factori, cum ar fi calitatea luminii. De asemenea, definește cât de bine nuanțele obiectelor de culoare apar diferit atunci când sunt aprinse.
 

 

Ce înseamnă indicele de redare a culorilor (CRI)?

Indicele de redare a culorilor sau CRI a fost conceput de Comisia internațională pentru iluminare cu mult timp în urmă. Aceasta este o scară care evaluează eficiența surselor de lumină în a face obiectele să pară adevărate sau mai aproape de adevărate de culoarea lor reală. Indicele compară, de asemenea, vizibilitatea culorilor obiectelor cu ochiul uman atunci când se află sub o anumită sursă de lumină și apoi sub lumină naturală, adică sub lumina soarelui.
CRI este o valoare universal acceptată pentru capabilitățile de redare a culorilor și constă dintr-un sistem de puncte între 1 și 100.
Trebuie să rețineți că CRI nu are nicio legătură cu temperatura culorii luminii, deoarece aceasta din urmă reprezintă tonul luminii. Temperatura culorii luminii are în vedere doar culoarea adevărată emisă de sursa de lumină și nu culorile emise de orice obiect atunci când lumina strălucește asupra ei.
· Majoritatea LED-urilor de pe piață astăzi sunt oferite la temperaturi de culoare cuprinse între 2700K și aproximativ 7000K.
· Veți găsi că majoritatea caselor sunt iluminate fie în 2700K, fie în 3000K
· Birourile, școlile și luminile de exterior sunt adesea în gama 4000K.
· Depozitul, fabricile, precum și luminile exterioare, cum ar fi inundațiile de mare putere și luminile de stadion, sunt oferite la 5000K.
Institutul Politehnic Rensselaer spune că testul CRI utilizează 8 probe de culoare diferite. Aceste probe de culoare sunt supuse diferitelor surse de lumină de bază și apoi temperatura lor de culoare este comparată cu cea a unei alte surse de lumină referențiale. Diferența de culoare a probei de testare a luminii și a luminii de referință oferă valoarea CRI.
 

Cum determină CRI eficiența iluminării cu LED-uri?

După eliminarea tuturor îndoielilor cu privire la CRI, este timpul să vă spunem cum afectează sistemele de iluminat. Un sondaj al Programului Național de Informare a Produselor de Iluminare a concluzionat cu privire la importanța imensă pe care experții din industrie o asociază cu CRI atunci când vine vorba de selectarea luminii potrivite pentru diferite facilități. Sondajul a inclus scorurile de utilitate medii de 1,9 pentru eticheta mărcii, 3,1 pentru tipul becului și 3,2 pentru CCT în comparație cu standardul 3,5. Toate aceste scoruri au dreptate! Evaluările CRI au avut un impact uriaș asupra modului în care apare iluminatul. Puteți vedea clar diferența puternică dintre nivelurile de luminanță ale luminilor cu rating CRI diferite.

Evaluările CRI mai mari ale oricărei lumini denotă o redare mai bună a culorilor, care face ca culoarea, detaliile și textura obiectului să fie clar discernibile pentru ochiul uman. Astfel de lumini CRI ridicate pot face ca orice obiect de sub ele să arate mult mai bine sau chiar complet diferit. Imaginați-vă diferența pe care LED-urile CRI ridicate o pot face în diferite setări. De exemplu, fructele și legumele păstrate sub luminile CRI ridicate într-un magazin alimentar vor părea mai proaspete și mai suculente decât restul. În mod similar, aceste lumini joacă un rol crucial în spital, unde redarea corectă a culorilor este absolut esențială pentru operațiile, testele și alte activități care au loc. Pe de altă parte, luminile CRI scăzute fac ca obiectele să pară aproape lipsite de viață.
De asemenea, este important să înțelegem aici că CRI pentru fiecare lumină nu trebuie să fie 100. Acest lucru depinde de setările individuale care au cerințe diferite de iluminare.

Cum se determină CRI ideal?

Cerințele de percepție a culorilor diferă în funcție de setările individuale, iar acuratețea este necesară în anumite locuri.
Pentru majoritatea aplicațiilor comerciale și industriale generale, care reprezintă 99% din clienții cărora le vindem, 70-75 CRI este suficient de bun. Nu are sens să plătești pentru CRI mai mare decât dacă ai o operație în care precizia culorilor este de cea mai mare importanță. Dealerii auto și magazinele de vânzare cu amănuntul sunt afaceri comerciale în care ar fi de dorit un CRI mai mare.
 
Vrei să rămâi la curent cu noile informații despre iluminatul LED? Abonează-te acum!
Trimite

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!